Thursday 24 May 2018

NSW Central West Tour - 2: Forbes

(Magyar változat a végén)

On Thursday, 17 May we continued on to the next town, Forbes. It was a short drive, only about 70 kms. We set up camp in a caravan park at the bank of the Lachlan River. It looks more like a small creek, but in fact, it is the third longest river in the country (after the Murray and the Darling). At this point it has a narrow bed, with steep banks on both sides. There was quite a lot of fast flowing water in it, surprising in this dry country. 
Lunch beside the Lachlan river
We got a nice spot just beside the water and the weather was warm and sunny around midday. We put out our chairs and table, and enjoyed the opportunity to be outside for a short while. Even had lunch outside, followed by our usual siesta in the van.

In the afternoon our first stop was again at the visitor centre, to pick up some local brochures. The centre is located in the abandoned railway station; although the rail line is still in use, but only for freight. From there, we went for a tour of the historic town centre.

Town Hall
Forbes is a much bigger town, with a population of about 8,000 people. It is an agricultural centre these days, where wheat and similar crops are grown, but as many other settlements in Australia, started out as a goldfield. Gold was discovered around here in 1861, and in the first rush, about 30 thousand people moved to the goldfields, but by 1863 this had declined to about 3,500 because of the difficult mining conditions.

The town's other claim for fame is its connection to Ben Hall, one of Australia's most renowned bushrangers. Hall and his gang carried out a range of daring hold-ups between 1862 and 1865, when he was ambushed and shot dead just outside the current town. He is buried in the Forbes Cemetery.

The central park with the War Memorial
In the town centre we found a few nice old buildings, the Town Hall, the Court House, a few old churches and pubs. There are also nicely maintained parks, and some funny artworks. We walked along the edge of the semi-circular Lake Forbes, which looks more like a river but it is not connected to the nearby Lachlan river, its level is maintained by bore water.

We also went out to the cemetery to look at some of the famous people. Ben Hall's grave is well maintained - interesting how a criminal can become a local hero, although he is not the only bushranger who became a legend in the country. There was even a full-feature film made about his story, which we could borrow from the caravan park and watched it as an evening entertainment. It was quite a sad entertainment.

Ben Hall's grave
On the town map we saw a sign showing "Botanical Gardens", very near to our caravan park. We love botanical gardens, so on Friday morning we went to check it out. It was a disappointment: we found the sign beside the road, but all that was there was a large sports field with several soccer fields and other sports installations. No idea why that was called botanical gardens.

Then we drove out towards Condobolin along the Newell Highway, where just outside town there is a wetland called Gum Swamp. A bird hide was built beside the swamp where one can watch the wildlife. We got in the concrete building, but it was cold and damp and there was nothing nearby to see, so we rather walked along the water's edge and after a while we saw some more interesting birds among the many ducks: a white egret, a heron, some cormorants, although they were quite far away. On the other side of the swamp we found a large group of pelicans. 

An egret in Gum Swamp

In the afternoon we visited the Forbes Historical Museum. A small building full of various items collected from old houses in the region. Clothes, sewing machines, kitchen and household utensils, farming machinery and tools, photos, etc. A room dedicated to the wars in which local people participated. And of course: Ben Hall... His life in detail, with photos and pictures, newspaper clippings. More than we ever wanted to know about him. Amazing... But he was a good-looking guy, that's for sure. I guess that might have had something to do with his becoming a legend.

Wooden wheel from the 19. century
















You can see more photos here.
-------

Csütörtökön, május 17.-én továbbmentünk a következő városba, Forbes-ba. Csak 70 km volt, gyorsan odaértünk és még délelőtt letelepedtünk egy kempingben a Lachlan folyó partján. Ránézésre inkább csak egy kis pataknak tűnik, de ez a harmadik leghosszabb folyó az országban (a Murray és a Darling után). ezen a helyen elég szűk a medre, meredek oldalak között, de meglepően bővízű és gyors folyású volt a környező száraz vidékhez képest.
A Lachlan folyó a kemping mellett
Közvetlenül a vÍzparton kaptunk helyet, és megint meleg, napos idő volt déltájban. Kihasználtuk a lehetőséget, kitettük a székeinket meg az asztalt, élveztük a szép időt és környezetet. Az ebedet is kint ettük meg, aztán a lakókocsiban kipihentük a délelőtt fáradalmait.

A vasutállomás, ma turista iroda
Délután az első utunk megint a turista irodába vezetett, ami a felhagyott vasutállomás épületében van. Ugyan a vasútvonal még működik, de csak teherforgalom használja, az állomásra már nincs szükség. Innen aztán körbejártuk a város központját.

Forbes egy nagyobb város, mintegy 8 ezer lakossal. Mezőgazdasági központ, ahol most főleg búzát és más gabonafélét termelnek, de mint sok más város Ausztráliában, ez is az aranyláznak köszönheti a létét. 1861-ben találtak aranyat a környéken, és az első hullámban 30 ezer ember lepte el a vidéket, de két évvel később már csak 3 és fél ezren maradtak a nehéz körülmények miatt.

A város másik hírneve Ben Hall nevéhez kapcsolódik, aki Ausztrália egyik leghíresebb rablója-betyárja (bushranger) volt. Hall és bandája egy sor merész rajtaütést hajtott végre 1862 és 65 között, amikor elárulták és lelőtték a mai város közelében. 28 éves volt. A városi temetőben van a sírja. 
A bíróság épülete
Köztéri szobor
A városközpontban láttunk egy pár szép régi épületet: városháza, bíróság, néhány régi templom és hotel-kocsma. Több szépen rendben tartott park is van, néhány furcsa szoborral. Végigsétáltunk a félkör alakú Forbes tó partján, ami inkább folyónak néz ki, de nem folyik és nincs összekötve a Lachlan folyóval. Artézi kutakból táplálják.

Kimentünk a temetőhöz is, megnéztünk néhány hírességet. Ben Hall sírja szépen rendben van tartva, művirágokkal díszitve - érdekes hogy lesz egy bűnözőből helyi hős, bár nem ő az egyetlen itt akiből legenda lett. Még egy filmet is csináltak a történetéből. A kempingben kínálták hogy kikölcsönözhetjük, este meg is néztük, de nem volt nagyon szórakoztató.
Forbes tó

A város térképén láttunk egy feliratot hogy "Botanical Gardens", egész közel a kempinghez ahol laktunk. Mivel nagyon szeretjük a botanikus kerteket, péntek reggel elmentünk megnézni. Nagy csalódás volt: megtaláltuk a táblát az út mellett a Botanical Gardens felirattal, de ott csak egy nagy füves sport-terület volt, több futball-pálya és hozzátatozó épületek. Rejtély hogy ezt miért hívták botanikus kertnek.

Aztán kiautóztunk Condobolin felé, ahol a város mellett egy nagy mocsaras terület van, Gum Swamp. Mellette építettek egy madárleső házacskát ahonnan a víz feletti életett lehet észrevétlenül megfigyelni. Megtaláltuk a házikót, de nagyon hideg és nedves volt belül, és nem sok madár volt a közelében, úgyhogy inkább a mocsár mellett sétáltunk végig és figyeltük a madarakat. Sok mindenféle kacsa úszkált a vizen, de láttunk néhány érdekesebb madarat is, egy kócsagot (egret), egy gémet (heron), pár kormoránt. Sajnos elég messze voltak, de távcsővel jól láttuk őket. A mocsár másik végén meg egy nagy csapat pelikánt láttunk.
Pelikánok a mocsárban
A háborús emlékszoba a múzeumban
Délután a Forbes történeti múzeumot látogattuk meg. Ez egy kis épület, tele mindenféle régi kacattal amit a környéken gyűjtöttek. Ruhák, varrógépek, konyhai és egyéb háztartási eszközök, fotók, szerszámok, kerti gépek. Egy külön szoba a különféle háborúkban résztvett helyi lakosok emlékének. És persze, Ben Hall... A részletes élettörténete képekkel és ujság-kivágásokkal. Már elegünk volt belőle. De az igaz, hogy jóvágású legény volt. Gondolom, ez is hozzájárult hogy legenda lett belőle.


Ilyen szekerek jártak régen a főutcán
Még több fotót láthatsz itt.

No comments:

Post a Comment