Tuesday 4 March 2014

New England

(Magyar összefoglaló a végén)


Tamworth from the road (can you find me?)
Tamworth from the lookout
Friday (28 Feb) and Saturday (1 March), we spent two days in Tamworth, but we did not find much of interest in it. This is where the Country Music Festival is held every year, when a different band is playing at every street corner, the town must be more alive at that time. We went up to a lookout to appreciate the view of the township and the surrounding Liverpool plains on the two sides of the Peel river. 
Tamworth main street (Peel St)

With my friend, Smoky
We walked along the main street, recently developed in a pedestrian-friendly atmosphere, the typical shops and eateries all along, but not that many people on the street, at least on the weekend. We met the greats of country music, Smoky Dawson and Slim Dusty with their respective partners nicely made in bronze. A few old public buildings show the history of the town. On a rainy Saturday afternoon in the local library we saw a photo exhibition about Paul Kelly, an Australian poet and singer-songwriter.
Slim Dusty with the girls

We used our stay to recover from the 5 days away in the bush, doing some washing, cleaning, shopping and refilling our tanks and our electrical instruments.







Our camp as Swampy Creek
Norm digging for gold
The next 3 days we spent at a free camping spot, Swampy Creek, near Nundle, about 60 km SE of Tamworth. Gold was discovered in this area in 1852, there was a mining boom until the turn of the century, and now it is a very popular area for fossicking. Many people still spend their time, either as a hobby or because they have nothing better to do, looking for gold and precious stones, sapphires, zircons and crystals. We also met quite a few of them at the campsite, and one of them, Norm, has offered to show us how to do it. We went down to the creek and we watched him as he dug out some dirt from the riverbed and worked it through his pan, and indeed, after about a quarter of an hour of hard work he showed us the reward: 2 or 3 minuscule bright grains of gold. 
Washing out the dirt
Is there something in there?
It might be  exciting to wait for what may come out of the dirt, but looking at the work that must be done to get it, I immediately knew this is not something I could do for more than 10 minutes. Instead, we spent our time looking around the area and just resting and enjoying the quiet scenery on the bank of the creek.




The view from Hanging Rock lookout
One morning we made a tour by car, went up to the Hanging rock lookout at 1190 m elevation. We saw the remains of the cemetery of the old Hanging Rock settlement, we  made a little detour in a beautiful thick pine forest, and a bit further on, we stopped at Sheba Dams, that were built to supply water to the mines and the settlement in the 1860s. Now it is a nature reserve with another nice free camping site.
Sheba Dams
Coming down to Nundle, we sampled the (few) interests of this little village, which is obviously struggling to stay alive. The old General Store is closed, for sale. There is still a school, a coffee shop, a pub, a caravan park that survives on the fossicking buisness. We toured the local museum, and a wool mill that was established in 1999 in order to give some work to the locals and to attract tourists. We found that most of it is actually a retail shop, with some machinery in the back that did not seem very interesting. The most interesting was a rocks, gems and minerals collection at the local information centre, donated by a collector from Tamworth, Gil Bennet.  
The forest road
Múlt hétvégén két napot Tamworth-ben töltöttünk, ugyan sok érdekeset nem találtunk benne. Itt tartják évente a Country zenei fesztivált január végén, olyankor minden utcasarkon más banda játszik, akkor biztos rdekesebb lehet. Felmentünk egy kilátó-pontra ahonnan beláttuk a várost és környékét a Peel folyó (most inkább csak patak) két partján. Sétáltunk a városka nemrég felújított gyalogos-barát főutcáján, a szokásos üzlet-sorok de elég kevés ember között, legalábbis a hétvége kezdetén. Találkoztunk a country zene hazai nagyjaival, Smoky Dawson and Slim Dusty bronz-szoborba öntött alakjával. Néhány szép régi középület emlékeztet a város múltjára. Az esős szombat délután megnéztünk egy fénykép kiállítást a helyi könyvtár galériában Paul Kelly, mai ausztrál költő és énekesről. 
Emmellett felhasználtuk az alkalmat, hogy rendbehozzuk magunkat az ötnapos erdei táborozás után, mosás, autó-takarítás, vásárlás, víz- és üzemanyag-töltés, valamint az elektromos készülékeink feltöltése.
A következő 3 napot egy szabad táborhelyen töltöttük a Swampy Creek partján Nundle mellett, kb 60 km-re Tamworth-től dél-keletre. 1852-ben aranyat találtak ezen a környéken, majd a század végéig virágzott a bányászat, aztán kimerültek a készletek, de még ma is népszerű terület a kincskeresőknek. Sokan, hobbiból vagy mert nincs jobb dolguk, töltik a napjaikat arany és drágakövek után kutatással. Mi is találkoztunk jó pár kincskeresővel a táborhelyen, és az egyikük, Norm, felajánlotta, hogy megmutatja hogy kell csinálni. Lementünk vele a patakmederhez, és végignéztük amint nehéz munkával kibányászott egy kevés kavicsos sarat a mederből, és vagy negyedóráig mosogatta a speciális aranymosó táljában, míg végül megvolt az eredmény: 2-3 mákszemnyi fénylő arany-szemcse. Biztos izgalmas lehet várni hogy mit hoz a szerencse, de látva hogy mennyi és milyen nehéz munkába kerül, mindjárt eldöntöttem, hogy ez nem nekem való tevékenység. Inkább bejártuk a környéket és pihentünk a patakparti táborhelyünkün.
Egyik délelőtt körülautóztuk a környéket. Felmentünk a Hanging Rock kilátópontra 1190 m magasra, ahonnan szép kilátás nyilik a környező tájra. Hanging Rock is egy aranybányászó kis település volt az 1800-as évek végén, megnéztük a temető maradványait, kicsit beautóztunk egy gyönyörű fenyőerdőbe, majd továbbmenve megálltunk a Sheba Dams víztározónál. Ezt is az aranybányák vízellátására építették akkoriban, ma természetvédelmi terület és itt is lehet szabadon táborozni, kellemes hely csak jóval hűvösebb (1100 m magasan) mint lent a patakparton.
Lejövet bementünk Nundle-be és végignéztük azt a néhány látnivalót ami akadt. Nundle egy nagyon helyes kis falu, de láthatóan küzd az életbenmaradásért. Az egyetlen vegyesbolt bezárt, eladó. Van még egy iskola, egy kávézó, egy kocsma, egy kemping ami az átutazó kincskeresőkből még viszonylag jól megél. Megnéztük a kis helyi múzeumot, és egy gyapjú feldolgozó üzemet, amit 1999-ben létesítettek turista-csalogatónak és hogy a helyieknek munkát adjon. Kiderült, hogy a legnagyobb része az egy ruházati bolt, a háttérben néhány békésen álldogáló gépsorral. A legérdekesebb a turista központban egy ásvány-gyűjtemény volt, amit egy Tamworth-i gyűjtő hagyományozott a falura.

No comments:

Post a Comment